Beste allergivennlige støvsugere i test

Rangeringen er basert på støvsugerens funksjoner, design, pris samt diverse tester.

Vis filter Skjul filter

Maks. pris

0

Merke

Energiklasse

Lydnivå

0

Vekt

0

Ladetid

0
#1
Bosch BGS5335
Sugeevne 90
Strømforbrug 90
Støjniveau 90
Design 90
Dagens beste pris 2.788 kr
Til butikk
#2
Bosch BGL6PET1
Sugeevne 75
Strømforbrug 76
Støjniveau 77
Design 78
Dagens beste pris 2.824 kr
Til butikk
#3
Philips XD3112/09. 1 stk. på lager
Philips XD3112/09
Sugeevne 70
Strømforbrug 68
Støjniveau 73
Design 70
Dagens beste pris 1.053 kr
Til butikk
#4
Nilfisk Select Comfort LGRCO13P08A1-B-HFN
Sugeevne 70
Strømforbrug 72
Støjniveau 73
Design 69
Dagens beste pris 3.299 kr
Til butikk
#5
Nilfisk Select WCL13P08A1
Sugeevne 70
Strømforbrug 72
Støjniveau 70
Design 71
Dagens beste pris 3.299 kr
Til butikk
#6
Nilfisk One LBB10P05A-HB15
Sugeevne 70
Strømforbrug 70
Støjniveau 70
Design 70
Dagens beste pris 1.110 kr
Til butikk
#7
Nilfisk Select MBCO13P08A1-HFN
Sugeevne 70
Strømforbrug 72
Støjniveau 69
Design 68
Dagens beste pris 2.899 kr
Til butikk
#8
Nilfisk Select BLCL13P08A1-B
Sugeevne 70
Strømforbrug 71
Støjniveau 69
Design 68
Dagens beste pris 2.459 kr
Til butikk
#9
Bosch BGB6X320
Sugeevne 65
Strømforbrug 68
Støjniveau 67
Design 66
Dagens beste pris 2.189 kr
Til butikk
#10
Bosch BGL7A433
Sugeevne 65
Strømforbrug 68
Støjniveau 67
Design 68
Dagens beste pris 4.099 kr
Til butikk
#11
Philips Fc9742/09 Støvsuger - Svart
#12
Philips FC9331/09
Philips FC9331/09
Dagens beste pris 999 kr
Til butikk

Sliter du med allergi – kjøp en allergivennlig støvsuger

En større og større andel av nordmenn sliter med en eller annen form for allergi. Det er også flere som får støvallergi, og derfor er det essensielt å ha en god støvsuger. En støvsuger er montert med et filter som tar opp de grove støvpartiklene som kommer fra støvsugerens utblåsningsluft.

Hvis man har støvallergi, er det første tegnet at man nyser ofte. Man kan også være utsatt for at det klør i øynene, i ganen eller luftveiene, og dette kan også være veldig irriterende.

Hvis du ofte oppholder deg i et lokale med dårlig inneklima og hvor det er mye støv, så er man tilbøyelig til å utvikle eller forverre støvallergi. Det er nemlig sånn med allergi at hvis man blir utsatt for det man er allergisk overfor, forverres det over tid. Derfor er det veldig viktig at man gjør noe med det, hvis man tror at man har støvallergi. De to beste metodene er å lufte ut regelmessig og støvsuge regelmessig.

Mange er tilbøyelige til å støvsuge kanskje en gang i uken eller annenhver uke. Hvis man har støvallergi, er det dog nødvendig å gjøre det oftere – og med en allergivennlig støvsuger.

Hva kjennetegner en allergivennlig støvsuger?

Det som kjennetegner en allergivennlig støvsuger, er det filteret som modellen er utstyrt med. Det finnes mange forskjellige typer filtre – noen produsenter lager deres eget samtidig med at det finnes et standardfilter som er EU-godkjent og sikrer en allergivennlig støvsuger. Hele formålet med filteret er å få opp støvpartiklene i luften som støvsugerens motor genererer.

Nye EU-regler krever at støvsugeren blir klassifisert i henhold til modellens støvutslipp – altså hvor mye støv som slipper ut av støvsugeren etter den har sugd det opp. Er man allergiker skal man gå for en støvsuger som har A-klassifisering i støvutslipp, som gjør at det nesten ikke slippes ut noe støv fra støvsugere, siden filteret selv fanger opp selv de mikroskopiske støvpartiklene fra utstøtningsluften. Klassifikasjonen kan ses på det EU-merket som alle støvsugere har.

Hvis du vil vite mer om enkelte filtre, kan du med fordel gjøre et Google-søk på de relevante filtre. Det mest hyppige filter er et HEPA (High Efficiency Particulate Air) filter, som anses for å være et av de mest effektive på markedet.

Er poseløs eller støvsuger med pose best for allergikere?

Fremskritt innenfor støvsugerverdenen har gjort poseløse støvsugere mye bedre. Hvis du har allergi og/eller astma, så noter deg dette: Vanlige støvsugere med pose er faktisk et bedre valg for deg. Hvorfor, spør du. Fordi det ikke er noen mulighet for at støv kan komme ut av posen når det er på tide å skifte den – en skarp kontrast fra støvbeholderne som du skal tømme med en poseløs støvsuger. Derfor har du mindre kontakt med støv og skitt. ´

Når du søker etter den riktige støvsugeren, kan du kanskje se etter en med et forseglingssystem eller HEPA filtreringssystem som effektivt fjerner allergener. Det er dog ikke en 100% skuddsikker løsning siden støvsugere med HEPA, og særlig dem uten ledning i forhold til vanlige støvsugere, også kan lekke støv.

Du skal også tenke på gulvtypen. Hvis du for eksempel har met teppebelagte gulv, så er en oppreist støvsuger et godt valg for deg, mens beholderstøvsugeren er ideell til tregulv. Det finnes selvfølgelig unntak fra denne regelen, men å vite dette hjelper deg med å lete etter riktig støvsuger.

Støvutslippssklasse på støvsugeren

På et hvilket som helst EU-datamærke på en støvsuger, kan du finne en karakter fra A-G for støvutslipp. A er den beste karakteren og G er den dårligste. I dag har de fleste støvsugere enten A eller B og noen enkelte modeller har C. Denne klassifiseringen gir deg et inntrykk av hvor mange støvpartikler som er i utblåsningsluften på støvsugeren din. Det vil si at det blir målt hvor mye støv som er blitt samlet opp av støvsugeren, som forsvinner ut i rommet igjen. Dette skal helst være så minimalt som mulig – særlig hvis du er støvallergiker.

Som sagt så er størstedelen av dagens støvsugere i den beste kategorien for støvutslipp, nemlig A. Det er allikevel viktig å huske på at dette ikke nødvendigvis er den mest allergivennlige støvsugeren på markedet. Her handler det i stor grad om hvilket filter som sitter i støvsugeren.

Støvsuger med HEPA filter

Et HEPA filter er viktig å se etter når du er på jakt etter en allergi- og astmavennlig støvsuger. Det er fordi at filteret, som navnet antyder, skal filtrere støvpartikler, mikropartikler og annet skitt, når støvsugeren skal slippe ut luften igjen. HEPA er en forkortelse for “High Efficiency Particulate Arrestance/Air”. HEPA filter er en amerikansk standard som ble introdusert i 1983 og er siden blitt brukt siden av alle de ledende støvsugerprodusentene på markedet.

Egentlig finnes de 3 forskjellige klassifiseringer innenfor filtersystemet, det er EPA/HEPA/ULPA. Du kan se dem i tabellen lenger ned i denne artikkelen.

For å sikre at et rent rom kan oppnå de ønskede renhetsnivåer, er det veldig viktig at tilføringsluften inn i rensekammeret fra støvsugeren filtreres med EPA/HEPA/ULPA filtre som er i overensstemmelse med og er sertifisert til EN1822: 2009. EN1822: 2009 er den standarden som styrer høykapasitetsfiltre.

Denne standarden beskriver ikke bare de effektivitetsstandardene som kreves fra disse luftfiltrene, men den beskriver også testmetodene som skal til for å klassifisere filtrene i kategoriene. EPA, HEPA og ULPA filtre er de navn som er gitt til de forskjellige filtegruppene for høykapasitetsfiltre.

Filterklassebeskrivelsen er:

EPA 10-12: Efficiency Particulate Air Filters
HEPA 13 – 14: High Efficiency Particulate Air Filters
ULPA 15-17: Ultra Low Penetration Air Filters

Hvorfor en allergivennlig støvsuger?

Når du gør rent i dit hjem, så farer støvet rundt i luften, dette kan oftest give store gener hvis man er allergisk over for støvet – det er derfor det er så vigtigt, at eliminere så meget støv som muligt. Samtidig så kommer der også udblæsningsluft ud af støvsugeren, da den indsugede luft jo skal ud igen. Denne luft kan i nogle tilfælde også indeholde støv, hvis dette ikke er blevet ordentligt filtreret inde i støvsugeren, dermed bliver der bare skabt endnu mere støv i luften, og situationen for dig bliver endnu værre.

Der er ikke noget mere træls end at skulle associere støvsugning med røde øjne og høje nys. Det er derfor vigtigt, at du vælger at investere i en støvsuger, som er allergivenlig og dermed forbedrer dit hjems indeklima og i sidste ende dit eget helbred.

Hvordan fungerer en allergivennlig støvsuger?

En allergivennlig støvsuger fungerer på akkurat samme måte som alle andre støvsugere gjør. Den store forskjellen ligger i det som heter støvutslipp. En støvsugers støvutslippsklasse avgjør hvor god støvsugeren er til å filtrere det støvet som blir sugd inn i maskinen før det kommer ut igjen som utblåsningsluft.

Hver eneste støvsuger å markedet er blitt testet iht. EU$s fastsatte krav, hvor et av disse kravene er hvilken støvutslippsklasse støvsugeren befinner seg i. Søvsugeren kan få alt fra karakteren A til karakteren G, der A altså er det beste resultatet.

Alle de støvsugerne du finner på denne siden kan du være helt sikker på har fått karakteren A i støvutslipp og dermed også er de mest allergivennlige støvsugerne på markedet.

Det som spesielt kjennetegner en allergivennlig støvsuger, er evnen til å filtrere støvet effektivt – dette sikrer at luften som kommer ut av støvsugeren er renere enn den luften som allerede er i rommet og det er akkurat det som er meningen.